Quan pensem en els efectes de beure cafè, el primer que ens ve al cap és la seva capacitat per mantenir-nos desperts i alerta. No obstant això, aquesta beguda ofereix molts més beneficis dels que la majoria podríem imaginar. En les darreres dècades, nombrosos estudis científics han demostrat que el consum moderat de cafè pot tenir efectes positius en la nostra salut, desafiant els antics tòpics i oferint-nos noves perspectives sobre les propietats saludables del cafè.
El cafè és el producte més demandat del vending a Espanya i representa el 50% dels serveis de les màquines expenedores del nostre país, que diàriament es converteixen en una opció accessible perquè milions de persones puguin gaudir d’una tassa de cafè calent, ja sigui a la feina, a estacions de transport o en altres espais públics i privats, assegurant que aquesta beguda, que no només ens desperta, sinó que també pot contribuir a la nostra salut i benestar, estigui sempre disponible i al nostre abast.

Cafè i malalties neurodegeneratives: Un bon combustible per al cervell
Com ajuda el cafè a prevenir malalties neurodegeneratives?
Diversos estudis recents han mostrat que el consum de cafè pot ajudar a prevenir malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer i el Parkinson. La cafeïna i els antioxidants presents en el cafè bloquegen els receptors d’adenosina al cervell, millorant la alliberació de neurotransmissors com la dopamina i la norepinefrina, essencials per a la funció cognitiva.
A més, alguns d’aquests treballs suggereixen també que la cafeïna pot protegir les neurones i que els antioxidants poden reduir la inflamació crònica al cervell, un altre factor que contribueix al deteriorament neuronal.
Com millora el cafè la concentració i la memòria?
Si alguna vegada has notat un augment en la teva concentració després de beure cafè, no és casualitat. La cafeïna,el component més conegut del cafè, té efectes positius comprovats en les nostres funcions cognitives.
La cafeïna actua com a estimulant del sistema nerviós central, millorant la concentració, l’atenció i la capacitat de reacció. Però els seus beneficis van més enllà: estudis recents suggereixen que el consum regular de cafè podria ajudar a millorar la memòria a llarg termini i reduir el deteriorament cognitiu associat amb l’edat.
Cafè i salut cardiovascular: Beneficis per al cor
És bo el cafè per al cor?
Contràriament al que es pensava fa anys, el cafè no és un enemic per a la salut del cor. De fet, podria ser tot el contrari, i entre les propietats saludables del cafè podria estar la reducció del risc de malalties cardiovasculars.
Un estudi de la Fundació Espanyola del Cor i el National Institute of Health (NIH) dels Estats Units conclou que el consum diari de cafè no resulta perjudicial per al cor, sinó que podria tenir efectes protectors.
En aquesta investigació es va estudiar un grup de més de 400.000 persones d’entre 50 i 71 anys durant un període de 14 anys, i es va trobar que consumir cafè a diari pot reduir el risc de mort per diverses causes, incloent malalties cardiovasculars, respiratòries, ictus o diabetis tipus 2, entre d’altres. Aquest estudi va constatar, a més, que les persones que bevien al voltant de quatre tasses de cafè al dia reduïen un 14% el seu risc de mort.
Com protegeix el cafè el sistema circulatori?
El cafè és ric en antioxidants, substàncies que combaten l’estrès oxidatiu en el nostre cos. Aquests compostos ajuden a protegir les parets dels vasos sanguinis, millorant la circulació i reduint el risc de formació de coàguls. Tot i que s’ha observat que el cafè pot augmentar lleugerament la pressió arterial a curt termini, aquest efecte seria temporal i no sembla tenir conseqüències negatives a llarg termini en persones sanes.
Cafè: un impuls saludable per millorar el rendiment físic
Com millora el cafè la resistència física?
El cafè no només millora la nostra agudesa mental, sinó que també pot ser un aliat en l’esport. Estudis han demostrat que consumir cafè abans de fer exercici millora la resistència física, especialment en activitats com córrer o anar amb bicicleta. La cafeïna també podria reduir la percepció de l’esforç i augmentar l’oxidació de greixos durant l’activitat física.
Així ho ha constatat un estudi de la Universitat de Granada sobre les propietats saludables del cafè, que conclou que el consum de 3 mg/kg de pes de cafeïna, 30 minuts abans de fer exercici, incrementa l’oxidació de greixos, facilitant la ruptura de triglicèrids al teixit adipós. Això provoca un efecte “crema greix”, augmentant la quantitat d’àcids grassos lliures en sang i promovent la seva oxidació per generar energia, especialment en exercicis aeròbics moderats.
El cafè ajuda a perdre pes?
El consum de cafè pot accelerar lleugerament el metabolisme, gràcies a la cafeïna, fet que fa que el nostre cos cremi més calories fins i tot en repòs. Alguns estudis sobre els avantatges del cafè per a la salut suggereixen, també, que el seu consum pot reduir temporalment la gana, cosa que podria portar a una ingesta menor de calories.
A més, se sap que el cafè té un efecte diürètic, fet que significa que el consum de cafè pot augmentar la quantitat d’orina que produïm i fer que eliminem més líquid. Això, encara que pot portar a una pèrdua temporal de pes per l’eliminació de líquids, no representa una reducció real de la greix corporal.
És important destacar, per tant, que el cafè per si sol no és suficient per perdre pes de manera significativa o sostenible. La pèrdua de pes efectiva s’aconsegueix mitjançant una combinació d’una dieta equilibrada, exercici regular i hàbits saludables.
Cafè i salut bucal: Beneficis per a les dents
El cafè, quan es consumeix amb moderació, el cafè també pot tenir beneficis per a la salut dental. Gràcies a les seves propietats anti-biofilm i antiadherents, el cafè pot prevenir l’acumulació de placa bacteriana a les dents.
Gràcies als àcids clorogènics presents en el cafè, es redueix l’adherència de les bacteris, com el Streptococcus mutans, responsables de la càries. A més, el cafè conté polifenols amb efectes antioxidants, antiinflamatoris i antibacterians, que contribueixen a mantenir la salut bucal.
El cafè causa mal alè?
Encara que en alguns casos el cafè pot contribuir a la sequedat bucal, no és una causa principal del mal alè. De fet, pot inhibir el creixement bacterià a la boca, responsable de l’halitosi.
La clau dels efectes positius del cafè: la moderació
Quantes tasses de cafè es poden prendre al dia?
Com passa amb tot a la vida, la clau per gaudir dels beneficis del cafè per a la nostra salut és la moderació. Encara que les propietats saludables del cafè han estat demostrades en múltiples àmbits, consumir-ne en excés pot tenir conseqüències negatives, i això s’ha de tenir en compte.
Segons l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA), no hauríem de superar els 400 mg al dia, cosa que equival de 3 a 5 tasses. Entre la comunitat científica existeix també el consens general que, per a la nostra salut, beure entre 200 i 300 mg de cafè al dia és millor per a la salut que no beure’n gens.
Tanmateix, és important escoltar el nostre cos i ajustar el consum segons les nostres necessitats individuals.
info@acvending.cat
900 82 87 80